Jak znaleźć zbyt na swoje produkty żywnościowe?
15 lutego 2021Moda na zdrową żywność przeżywa obecnie swój rozkwit. Na całym świecie ludzie poszukują produktów naturalnych, pozbawionych zbędnych, chemicznych dodatków, które mają dać im zdrowie i energię. Nie można się temu dziwić, gdyż coraz częściej stwierdzane są poważne choroby i schorzenia u osób młodych, które prowadzą niewłaściwy tryb życia. Odżywianie, zaraz obok wysiłku fizycznego, uznawane jest za najważniejszy aspekt zdrowia. Coraz więcej producentów rolnych i osób indywidualnych zajmuje się więc produkcją żywności, którą można określić jako ekologiczną lub BIO. Jak zaoferować swoje produkty szerszemu gronu klientów i cieszyć się z zysków?
Sklep ze zdrową żywnością – najlepsze miejsce zbytu
Pierwszym krokiem, jaki warto poczynić jest podjęcie kontaktu z lokalnymi sklepami oferującymi żywność ekologiczną. Takie pojawiają się dosłownie jak grzyby po deszczu na wszystkich osiedlach, w mniejszych i większych miejscowościach. Można w nich znaleźć bardzo szeroki wybór warzyw i owoców, ale również mięsa, wędlin i nabiału, kasz, mąk, przypraw i innych produktów. Sklep ze zdrową żywnością chętnie oferuje również lokalnie wypiekane chleby z mąki eko, czy ciasta. Ważne jest jednak, aby posiadać certyfikat rolnictwa ekologicznego, jeśli chcemy zaoferować taki produkt. Powinien się on znaleźć na etykiecie opakowania.
Targi i festiwale oraz sprzedaż online
Poza sklepami stacjonarnymi, swoje produkty warto oferować również za pośrednictwem Internetu. Dziś wielu klientów poszukuje zdrowej żywności właśnie online, ponieważ zależy im na wygodzie i chcą mieć je dostarczane pod własne drzwi. Poza tym, najwięcej zadowolonych klientów, którzy chętnie wracają można poznać osobiście. Warto co jakiś czas ustawić stoisko na lokalnym targu owocowo-warzywnym i podczas imprez oraz festiwali organizowanych w mieście. Bezpośrednia sprzedaż umożliwia nawiązywanie wielu kontaktów, ale można również samodzielnie przedstawić najważniejsze zalety swoich wytworów, co jest bardzo mile widziane.